<

Alkmaar

Alkmaar

Alkmaar is een stad van meer dan 750 jaar oud en heeft dus een mooi centrum met veel historische panden. Als je je waagt in het netwerk van de historische straatjes van de oude centrum zul je versteld staan. Deze smalle klinkerstraatjes met eeuwenoude pandjes herbergen bijzondere, unieke en bovenal leuke winkeltjes.

Alkmaar

Alkmaar is de op twee na grootste stad in Noord-Holland. De oude stad telt 400 monumenten. Het stratenpatroon is al eeuwen bijna onveranderd. Langs de grachten staan 17de-eeuwse koopmanshuizen en er zijn diverse hofjes. Deze gezellige stad leent zich erg goed voor het maken van een wandeling langs de vele monumenten. Onderweg kun je dan genieten van mooie grachten, bruggen, leuke terrassen, restaurantjes en heel veel leuke winkels.

Alkmaar

Wie een dag wil shoppen zit dan ook goed in Alkmaar. Een weinig bekende winkelstad, maar zeer zeker de moeite waard. Wist u dat Alkmaar de op twee na grootste winkelstad van Nederland is? Dit vanwege het grote aanbod verschillende soorten winkels in de stad. Het is een compact centrum, waardoor alle winkels dicht bij elkaar liggen. Het oude stadshart heeft vele historische winkelstaatjes. In deze gezellige straten treft u diverse bekende winkelketens. Op een paar minuten lopen van de binnenstad, vind je Overstad met een meubelboulevard en het overdekte winkelcentrum ‘Noorder Arcade’. Hierin zijn veel grote winkels gevestigd met een breed assortiment op het gebied van speelgoed, HiFi apparatuur, kleding en sportartikelen. Op iedere donderdag is er koopavond tot 21.00 uur.

Kaasmarkt

Alkmaar

Alkmaar is vooral bekend om zijn kaasmarkt. Van april tot september wordt hier op vrijdagochtend op traditionele wijze in kaas gehandeld. Tijdens de kaasmarkt verzorgt het Kaasdragersgilde het transport en het wegen van de kaas. Allereerst wordt het Waagplein gereed gemaakt en wordt er onder leiding van de marktmeester de kazen in lange rijen op het plein gezet. Om 10.00 uur gaat de bel en worden de kazen door de dragers naar de weegschaal ‘De Waag’ gebracht. De kazen worden gekeurd en de handel wordt besloten door middel van handje klap.

Alkmaar

De kaasmarkt is met zijn prachtige entourage, een kleurrijk schouwspel veruit de grootste trekpleister van Alkmaar. Jaarlijks trekt te markt 100.000 bezoekers van over de hele wereld. De oudste kaasweegschaal dateert al van 17 juni 1593, dit is tevens de officiële oprichtingsdatum van het Kaasdragersgilde. In de 17e eeuw werd de kaas op vrijdag en zaterdag vanaf mei tot Allerheiligen verhandeld. Een eeuw later werd de markt al vier keer per jaar gehouden en nog een eeuw later werd er gemiddeld driehonderd ton kaas per marktdag omgezet. Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad in Nederland waar nog traditioneel de kaas verhandeld word.

Musea

Alkmaar is het meest bekend om zijn kaasmarkt, maar er zijn meer bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn. U hoeft zich dan ook niet te vervelen in Alkmaar. Alkmaar beschikt over kerken, molens en diverse musea:

Het Hollands Kaasmuseum - Op het Waagplein vindt men het Het Hollands Kaasmuseum, dat is gevestigd in het monumentale Waaggebouw. Het museum toont de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen, evenals de handel en het leven op het platteland.

Nationaal Biermuseum ‘De Boom’ - Het museum is gevestigd in een 17e-eeuws pand waarin zich vroeger een grote brouwerij bevond. Het biermuseum toont de geschiedenis van het bierbrouwen en -drinken. In het proeflokaal zijn vele tientallen soorten Nederlands bier verkrijgbaar.

Stedelijk Museum Alkmaar - Het Stedelijk Museum Alkmaar is gevestigd aan het Canadaplein. Er zijn diverse tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen, en er kunnen rondleidingen voor groepen worden verzorgd. Het Stedelijk Museum was voorheen gevestigd aan de Doelenstraat.